Pregatirea suprafetei metal
Prin pregatirea suprafetei se intelege toate activitatile sau metodele aplicate pentru a pregati suprafata pentru vopsire. Pentru pregatirea suprafetei sunt utilizate diferite scule sau echipamente precum: perii de sarma, raclete, ciocane, etc. Eficienta ecestor metode este forte mica, spre exemplu:
Cea mai utilizata metoda pentru pregatirea suprafetei este sablarea, prescurtarea ce Sablarea utilizeaza energia cinetica a unor particule mici ce au duritate mare ( material abraziv) care lovesc suprafata. In operatiile de sablare fie ca se utilizeaza aerul fie ca se utilizeaza forta centrifuga generata de rotaore in miscare, particulele de abraziv lovesc piesa metalica si indeparteaza tunderul de pe suprafata asigurand in acelasi timp curatarea si obtinerea rugozitatii necesara.
Standardul ISO 8501 prezinta toate metodele de preparare a suprafetei. Toate aceste metode sunt identificate printr-o litera sau grup de litere "Sa", "St" or "Fl" pentru a indica tipul metodei de curatare utilizat. Numarul care urmeaza dupa grupul de litere, indica gradul de curatare -cat de bine suprafata a fost curatata.
Pregatirea suprafetei prin metode manuale sau mecanizate precum: raschetarea, perierea, perierea mecanizata sau polizarea sunt identificate prin literele "St". Doua grade de pregatire definite prin St 2 si St 3, pot fi identificate pentru pregatirea suprafetei utilizand echipamente manuale sau actionate electric de curatare.
Gradul de pregatire St 1 nu este inclus in standard, deorece nu este considerata o metoda corespunzatoare pentru pregatirea suprafetei inainte de vopsire.
Acest standard contine trei metode de pregatire a suprafetei:
