Pregatirea suprafetei de beton

Dupa ce stim ce tip de pardosela dorim sa vopsim, este foarte important sa luam in considerare conditiile mediului la care va fi supusa vopseaua (pardoseala vopsita): conditiile de trafic, rezistentele la agresivitatea mecanica externa, temperatura la care va fi supusa suprafata, daca suprafata va trebui sa reziste la agenti chimici precum acizi, produse petroliere etc, culoarea ce o dorim si nu in ultimul rand aspectul (lucios, texturat)etc. Pentru diferite proiecte se vor utiliza produse diferite.
Vopselele epoxidice fara solvent sunt cele mai utilizate atat pentru spatiile comerciale cat si industriale, deoarece confera durabilitate si rezistente bune. Ele in schimb au costuri mai mari per m2 si sunt aplicate in general de firme specializate deoarece se pot aplica la grosimi mai mari (1-5mm) comparativ cu vopsele epoxidice in solvent care se aplica la grosimi mici de aproximativ 200um.
Pentru spatii in care avem temperaturi extreme (frigidere industriale), suprafete rezistente la impact precum cele din fabrici, pentru fabricile din alimentatia publica, servis auto si zonele ce trebuie sa reziste la acid/produse chimice, tipurile de vopsele recomandate pot fi altele.
Pentru obtinerea rezultatelor optime cand aplicam astfel de produse, pregatirea suprafetei de beton joaca un rol foarte important. Betonul este un amestec de ciment Portland, nisip, pietris, si apa. Betoanele pentru pardoseli necesita pregatiri foarte diferite inainte aplicarii vopseleor epoxidice de pardoseala. Betonul poate fi aplicat recent sau poate fi vechi fiind murdar, avand crapaturi, sau poate fi sfaramicios.
O alta situatie ce va fi tratata diferit, este atunci cand pardoseala are aplicata o vopsea veche. In acest caz trebuie sa ne asiguram ca suprafata este curata si nu avem zone in care vopseaua veche nu prezinta aderenta la beton.
Este recomandat ca pentru toate cazurile pregatirea suprafetei sa se faca mecanizat inainte de aplicarea vopselei.Metodele recomandate de pregatire a suprafetei sunt:

  • Scarificare - Se pot atasa la aceste masini aspiratoare pentru a preveni formarea prafului. Pentru aceste masini se recomanda utilizarea discurilor diamantate sau pietrelor din carbura de siliciu (carborundum blocks).
  • Slefuire - Se pot atasa la aceste masini aspiratoare pentru a preveni formarea prafului.
  • Sablarea - se utilizeza echipamente speciale. Se utilizeza in general pentru suprafete mari.

  • Mai multe informatii